互联网+粤文化
羊记杂货铺:为你发掘众多有故事的本土文创……
详细内容

广东人系咪冇乜时间观念?

阿咩 发表于 2017-3-24 |4条回复 |4657次浏览

更多

搜集资料嘅时候,发现一个颇有趣嘅问题:

作为一个广东人,我要澄清下。冇错,我哋广东人系冇乜时间观念。

喺广东,如果你约咗朋友3点,然而佢迟到,你问佢到咗未?你可能得到如下答案:

“差唔多喇,一阵间就到!”

默认标题--设计创建于创客贴 (4).png

冇错,【一阵间】呢个咁虚嘅时间词,就系广东特色,一阵间究竟系几时?系一条哲学题。

除此之外,仲有以下时间词,都可以体验出广东人嘅时间观念。

“我已经分分钟帮你留意住嘅喇!”

默认标题--设计创建于创客贴 (1).png

分分钟,你永远唔知分分钟系指边一分钟,呢一分钟究竟有冇意义?同样,都系一条哲学题。

“我不时会提前15分钟到公司。”

默认标题--设计创建于创客贴 (2).png

不时,亦都表示“时常”、“随时”,亦可以表示有时会,有时唔会。每一次都好似【薛定谔的猫】一样,唔到最后一刻都唔知今次系准时定迟到。

默认标题--设计创建于创客贴 (3).png

“沓正9点半到公司,唔迟唔早啱啱好!”

沓正=啱啱好,呢种啱啱好嘅感觉,广东人最钟意喺上班时间,以及够钟落班嗰一刻去体会。沓正9点到公司&沓正6点就收工,系广东人嘅日常愿望。(当然,我哋更多系迟到兼加班。)

“我一时三刻去边度死出份方案畀你啊?”

默认标题--设计创建于创客贴 (5).png

一时三刻通常应用嘅情景都系畀人催攞嘢,例如:

①朋友追你还钱,你可以话“大嗱嗱几十蚊,我一时三刻边有咁多钱还畀你啊?”
②老世问你今晚出唔出到方案,你一定系话:“一时三刻冇(去)办(边)法(度)做(死)出份方案畀你喔!”
③今晚阿妈叫你带女朋友过嚟屋企食饭,你就话“过嚟食饭?我咁多女,你一时三刻边度准备到几围枱饭餸吖?”

冇错,一时三刻就系广东人用嚟讲“呢件事我做唔到”嘅借口。

“冇见一轮(一牌/一排)肥做又瘦咗喔!”

默认标题--设计创建于创客贴 (6).png

默认标题--设计创建于创客贴 (7).png

阿咩有个疑问,一轮&一牌(排)究竟边个时间长啲?(PS:有答案嘅朋友可以留言讲下)

如果一个广东朋友要消失,佢可以消失几耐?

可能系▽

默认标题--设计创建于创客贴 (8).png

又可能系▽

默认标题--设计创建于创客贴 (9).png

亦都可能系▽

默认标题--设计创建于创客贴 (10).png

或者系▽

默认标题--设计创建于创客贴 (11).png

极端啲可能系▽

默认标题--设计创建于创客贴 (12).png

更加过分嘅系“斩下眼”就唔见咗▽

斩下眼又到文章嘅尾声,
广东人究竟有冇时间观念?
你嘅答案系乜?
留言同大家分享下!

羊记杂货铺
更多
守根者 发表于 2017-3-25 13:24:39 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

我们的南方(特别是广东)文化确实有趣,好渴望能世代相传,永不磨灭。我很反感外来的语言和文化强制。睇《宫心计》中那万将军亡妻的丧礼,富具华夏大汉传统习俗,与广东民间的如出一辙,觉得好有意思;还有很多点香烧纸钱来敬神、祭祀等活动也是。我是一个崇尚大汉古老传统习俗的人,非常害怕有朝一日,在政权的干预下,随着捞胡南袭,这一切将只能在史料中寻觅。

使君子 发表于 2017-3-25 18:15:51 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
守根者 发表于 2017-3-25 13:24
我们的南方(特别是广东)文化确实有趣,好渴望能世代相传,永不磨灭。我很反感外来的语言和文化强制。睇《 ...

岭南有食小黄米(稷子)习俗吗?冬季过腊八节吗?端午节制作香囊、挂杨柳吗?

上古时,楚国以北诸国,端午节不食糯稻粽。

使君子 发表于 2017-3-25 18:48:51 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
守根者 发表于 2017-3-25 13:24
我们的南方(特别是广东)文化确实有趣,好渴望能世代相传,永不磨灭。我很反感外来的语言和文化强制。睇《 ...

广东还有些无脑网民,跟着江浙那边嚎叫什么“南方春节不包饺子”

江西赣县,以及香港新界的客家人,过年就包饺子,但粉皮是用番薯和芋头碾,包得较粗糙,蒸熟吃

我们珠三角广府人春节也吃饺子,粉皮用麦麵碾,包得相对精细、捏花边,但做成炸的,叫“油角”;清远连州那边的本地人和壮族,则叫“角子”

春节食饺子,是明朝的习俗。“胡”风?

守根者 发表于 2017-3-25 23:24:47 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
使君子 发表于 2017-3-25 18:48
广东还有些无脑网民,跟着江浙那边嚎叫什么“南方春节不包饺子”

江西赣县,以及香港新界的客家人,过 ...

油角与饺子应是两码事吧。