互联网+粤文化
广古封:一封利是,一个故事;粤语文化,代代相传!
详细内容

当粤语被联合国宣布成为非物质文化遗产……

小编 发表于 2016-12-20 |6条回复 |15103次浏览

更多

当有一日,

粤语被联合国宣布成为非物质文化遗产,

你会开心定唔开心?

开心嘅系,

粤语嘅族群象征同文化价值终于受认可。

但亦意味,

粤语已经好似一个等待抢救嘅病人咁,

即将失去生命力……

喺呢个时候,

黄子华同林海峰已经唔讲栋笃笑,

为咗搵食,

佢哋合作做二人转;

TVB电视剧已经冇人钟意睇,

开始转播抗日神剧,

台名改埋做CCTVB;

好多后生已经唔知道Beyond系乜水,

净系记得有首歌叫《黑凤梨》;

揸车听电台,

发觉揾极都揾唔到播张悦楷同梁锦辉讲古嘅频道;

卡拉OK已经冇咗粤语歌拣,

《明年今日》落咗架,唯有唱《十年》;

《船说》系粤曲界嘅经典代表作,

唔用粤语唱粤曲已经成为惯例。

好多人仍然致力于传承呢种古老文雅,

兼夹盏鬼风趣嘅语言。

专家学者继续努力著书立说,

钻研粤文化;

讲古佬为咗培育下一代嘅弟子,

开班教学;

电视精英策划粤文化节目,

不断玩出新花样;

自己友更不断透过互联网思维进行创新,

将粤文化融入日常生活之中。

除咗推出广受欢迎嘅粤语利是封同粤语Tee之外……

今日我哋隆重推出:

史上最好玩嘅粤语手机游戏——《估画粤语》,

将我哋生活中经常用到嘅粤语俗语手绘成简笔画,

做成游戏等大家一齐嚟竞猜。

游戏一共6关,越到后面,越有挑战!

睇图估粤语,盏鬼又趣致!

每过一关,获得一个威水称号。

你嘅粤语有几掂?

用手机微信扫码二维码,【估画粤语】即刻挑战

更多
牛得草 发表于 2016-12-21 16:07:44 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
【估画粤语】游戏几盏鬼哦,好玩~~~

漫画吧 发表于 2016-12-21 16:14:08 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
点赞羊城网自己友!推广发扬粤语文化!

可可粒 发表于 2016-12-21 16:18:07 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
粤语如果入选非遗,等于接近死亡,只能放入博物馆供人瞻仰,绝对不应发生!

soonl 发表于 2016-12-21 17:51:17 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

估画粤语游戏成功过晒六关!都有一定难度,
粤语文化博大精深,可以探究出更多游戏玩法

广州山大王 发表于 2016-12-22 18:06:42 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
个游戏几过瘾~~~

守根者 发表于 2016-12-24 14:39:14 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
粤语(白话)成为非物质文化遗产系悲系喜?我讲祸福互伏互藏。政治一旦与非优秀的语言联姻,那么,优秀的语言正因优秀则非被灭不可!解药:民主宪政。服药方法:早服有效,迟用仙丹变垃圾。