粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

“我从来唔觉得除衫系咸湿”,黎明演唱会金句逐句数

soonl 发表于 2016-5-5 |3条回复 |693次浏览

更多

呢排人气爆登嘅黎明,30周年演唱会虽然有好多波折,几乎开不成show,但诚意搭救,即使有delay和音响问题,观众、fans一样like爆,甚至有观众叫他出来选特首!之前有看过黎天王20大金句的朋友,都知道「黎明金句王」这称号绝非浪得虚名,今次演唱会一样咁多金句!一起细味他的金句吧!

1. 「将1个回忆放喺DATABASE入面。」

哗!黎天王咁sweet,点可以唔将你放入database入面?

2. 「广东粗口有啲系好难听,但英文就冇事,可能你惯英文粗口教育,国语广东话韩文都有粗口,有啲特别情况下无办法解释自己,你就要加个字落去,无人会怪你。」

演唱会中,有观众要求和黎明握手,但他拒绝了,说:「我唔介意逐个逐个握手,但问题系第1日冇握,今日就唔可以握手!你今日回家会开心谂:『i am very爽,握咗手!』,但前面(前几场)嘅人就会谂:『oh sxxt, i am very bad,点解我唔买这场。』」口快快讲咗句粗口,黎明即刻金句王上身,讲自己对粗口嘅睇法。的确,讲粗口都系情绪抒发的一种!

3. 「每日都好多谢天公造美,感激上天带我哋嚟到呢个地球,令我哋有缘,互相接触到、互相了解到彼此承诺,其实每个人生活喺不同地方,生活习惯、性格,大家唔同,上天、上帝畀大家不同思想、想法存在,所以好感谢我哋有呢个缘分,无论边个赐畀我,我都好珍惜,听日都会留喺呢个思想里面。」

黎天王呢句金句好感性,今次真系长知识了!

4. 「我从来唔觉得除衫系咸湿!除衫是很简单的事,你除一件,我除一件。OK!除就除,惊你呀?」

全场歌迷听完呢句,仲唔狂大叫「除衫」?黎天王最后真系除咗,好正吖喂!

5. 「其实好多内地朋友都识听广东话,不如都系讲返广东话啦!」

黎天王演唱会一出场就话要讲广东话,作为香港人当然拍烂手掌!

6. 「有人会话:『LEON,你好萌呀!』,其实呢个『萌』字,以前解释系CUTE,咁依家系CUTE字加个『叔』,就系『萌叔』喇!」

无论系「明叔」还是「萌叔」,fans一样咁钟意!

7. 「对唔住!」

黎天王演唱临时因技术问题开唔成,马上在facebook道歉,今时今日,有几多公众人物做错事,够胆企出来道歉,讲对不起?而且,搞1个演唱会有十万样嘢,布料、场地呢啲嘢,该不到黎天王负责,但他依然企出来一力承担,还说完全不关政府部门事!再望望香港高官,拎个行李入闩,证据确凿,摆明7咗都多多借口!所以,黎明金句之中,呢句小编最LIKE呢句!

更多
ImYuanZhaoWei 发表于 2016-5-5 19:52:11 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
喺字寫錯!唔喺宜一個→系,喺宜一個→喺

ImYuanZhaoWei 发表于 2016-5-5 19:52:58 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

小夫子 发表于 2016-5-5 20:34:57 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
ImYuanZhaoWei 发表于 2016-5-5 19:52

广州话“系”“係”“喺”正确嘅用法详解
http://www.gznf.net/forum.php?mo ... light=%CF%B5%2B%82S
迷失森林。