粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

《視點31》繁簡之爭

SungHin 发表于 2016-2-25 |3条回复 |1188次浏览

更多
片源來自YouTube《視點31》,版權歸其所有,本人僅作分享方便觀看
2016年2月23日发布
無綫電視85台的普通話新聞報道選用簡體字幕,通訊局收到過萬宗投訴。繁簡之爭反映甚-麼社會現象?教育局的諮詢文件,一句「學生應具備認讀簡體字」,引來社會很大迴響,學-生有沒有必要在正規課堂學習簡體字?
链接:http://pan.baidu.com/s/1dEmMr0P 密码:z5ij
更多
廣州本地人 发表于 2016-2-25 22:09:42 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

共寇字嘅“簡體字”係恥辱字盡量唔好學唔好用。

使君子 发表于 2016-2-26 18:13:38 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
廣州本地人 发表于 2016-2-25 22:09
共寇字嘅“簡體字”係恥辱字盡量唔好學唔好用。

戆鸠仔,最先推行简化字的正是民国政府。反而"深笔字"才是满清康熙钦定。你用深笔字,莫非你是满鞑子的遗老遗少?

蒋败退大陆後,共继承了简化字工程。蒋狭隘小气,自己打自己脸,放弃了简化字

廣州本地人 发表于 2016-2-27 23:23:47 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

受盡共寇愚民政策愚民教育蹂躪仲嘅人渣偽君子講嘅嘢特別渣。又一次被炮轟落馬。你衹係話緊你踩緊你自己戇。有接近呢款深筆字嘅時候康熙都未出世,話深筆字係康熙定嘅簡直係荒天下之大謬。有冇康熙都有呢款類似嘅字,使鬼佢定。依家反對嘅唔係簡體字,而係要反對共寇嘅“簡體字”,嗰款共寇字係共寇佢哋癡鬼線自吹自擂嗰時做出嚟。你咁落力用佢哋嘅字可想而知你有幾戇幾傻幾癡線。你簡直係人類嘅奇恥大辱。無論你點講,公道自在人心,世人心知你份人係幾咁渣宰。米話你一個人渣偽君子,縱使全部幾千萬人渣共寇裡面都冇一個夠廣州本地人呢邊嘅人理論。否則佢哋都唔使砌個互聯網絡長城諸多限製勞民傷財。唔信可以即本叫共寇派個總代表嚟公開開個剿共辯論大會。話你知,廣州本地人用嘅唔係康熙深筆字。廣州本地人用嘅係粵語深筆字。