粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

名作家驳斥梁锦松:广东话是国宝,写作最好的绝非普通话学生

可乐鸡翅 发表于 2016-1-11 |10条回复 |1942次浏览

更多

前财政司司长梁锦松昨日力撑学校用普通话教授中文,认为普教中比用广东话更能令学生学好中文,又称「唔系个个母语都系广东话」。曾获「香港中文文学双年奖」的名作家胡燕青公开质疑其说法,反驳学好广东话并不妨碍学习好中文,「广东话是国宝,你要从教学语言中将之清除,你若非无知,就是掉以轻心了。」

在浸会大学语文中心担任副教授多年的胡燕青昨晚在其facebook贴文,谦称自己「不是很棒的人」,但有30年教学经验,学生之中写作最好的「绝不轮到普通话学生」,朋友之中广东人写极好的文章者亦大有人在。

她反问梁锦松有否看过文学双年奖和大学文学奖的作品,「你数得出多少个用普通话上中小学的人?当大陆来的学生愈来愈多,大学文学奖的得奖者,大多仍是本土学生。」她指普通话是国语,认同要学懂讲普通话,但广东话则是「国宝」,「你的老师陈耀南教授也是我的老师,很奇怪我们为何如此不同。」

胡燕青的发言引起不少市民共呜,有自称任教中文的老师亦留言称「尤其是我们一众在职中文老师,不反对学普通话,但反对普教中!」本港语言学家、中大中国语言及文学系高级讲师欧阳伟豪亦留言撑广东话,「我认为除咗撑讲粤语,仲要撑写粤语,将粤词粤法写喺纸上」。

育有3名子女的梁锦松,长女梁司渝于圣保罗男女中学附属小学毕业后直升该校中学部,小学部网页列明小三前会以粤语授课,小三开始逐步以「普教中」,小五至小 六则全面以普通话授课;中学部则中一至中三的中文科全面采用普通话授课。梁锦松次子梁皓嘉和幼子梁家玮则在拔萃男书院附属小就读,但该校长罗锦丽早前公开表明不会实施「普教中」,更指学生应先学好广东话。
更多
:-Didi: 发表于 2016-1-11 21:24:23 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
应该并举并重,不应荒废哪个。

liangzhongcai 发表于 2016-1-12 01:21:50 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
:-Didi: 发表于 2016-1-11 21:24
应该并举并重,不应荒废哪个。

乜嘢“并举并重”?中国本来就系要推广广东话嘅!广东话系汉语,系可以解释得倒所有嘅汉字嘅!广东人系可以喺除咗课堂之外嘅日常生活对话中从汉字中汲取唔少嘅知识养份嘅!所以广东人就比外省人聪明能干得多:中国历史上每次发起抵御外族入侵嘅民族运动都系广东人率先发起、中国嘅改革开放亦系广东人率先搞成功、就连宜家各大企业嘅老板都话:“讲广州话嘅人嘅工程师嘅含金量就系要比讲普通话嘅人嘅工程师嘅含金量要高好多”!梗系喇,讲广东话嘅人一日二十四小时除咗训觉时间之外都系道学习紧吖嘛!乜嘢系发明创造?发明创造就系喺前人嘅基础上更上一层楼!而普通话能够解释得倒汉字咩?南极有种鹅叫企鹅,你用普通话同我解释一下哩种鹅点解要叫“企鹅”?对于哩个问题讲普通嘅人就只有目瞪口呆嘅份!梗系喇,普通话既然解释唔倒汉字,咁讲普通话嘅人平时再学习嘅机会就冇咗,所以讲普通话嘅人嘅知识都只系局限于课堂上嘅!而且哩啲即使系限于课堂上嘅知识都系果啲讲普通话嘅“老师”所传授嘅!既然系果啲讲普通话嘅“老师”所传授嘅,咁就难免会以讹传讹,知识难免要大打折扣!因为,哩啲“老师”同样系解释唔倒汉字嘅!
       宜家中国唔单止写文章系讲普通话嘅人差,就连逻辑思维都系讲普通话嘅人差!点解中国足球队永远冲唔出亚洲?哩个就系中华文化问题!“恒大”宜家系有啲崛起咗,但你睇下“恒大”嘅每个入球都系乜嘢人入嘅?都系外国人!中国人能入球咩?中国人有本事入球咩?堂堂一个中国国家足球队,就连中国属下嘅一个小小嘅香港队都打唔赢!咁就应该要好好反省一下!唔单止中国人踢足球无办法入球,就连本来会入球嘅外国人嚟中国耐咗识讲咗中国话之后,同样都会变得唔识入球!点解?受咗中华文化嘅薰陶嘛!中国人鼓吹乜嘢“团队精神”,就造成咗各个队员之间互相依赖!有啲时候团队精神系有好处,但唔系样样都“团队精神”有好处嘅!好多时候,足球嘅入球、科技嘅发明创造,往往更需要嘅就系“个人英雄主义”!
       宜家世界上边个国家嘅人摞“诺贝尔奖”最多?日本人!点解?因为日本人冇俾外族入侵过!所以佢哋嘅语言唔单止系“母语”,而且所用嘅文字都系“母字”!佢哋同广东人一样,一日二十四小时除咗训觉之外都系道学习紧!学习时间多咗,咁就梗系比你学习时间少嘅聪明喇!中国人以前都有好多人摞诺贝尔奖,但自从推行咗“普通话”教学之后就几乎冇晒嘞!梗系喇,你以为科技嘅发明创造系能够凭空捏造嘅咩?
       宜家中国人成日就闹日本人“南京大屠杀”!仲搞乜嘢“屠杀纪念日”!唉,鬼叫你蠢咩,你咁蠢唔屠杀你屠杀边个啵!你想人哋唔屠杀你,咁你就必须要自强!本来你中国如果一直坚汉语教学嘅话,咁以后仲可以有机会同日本人抗衡一下,但偏偏宜家你中国人却要推行果啲乜嘢“满洲亡国语”教学!偏偏果啲“满洲亡国语”又解释唔倒汉字!咁就教到我哋啲中国人越来越蠢!长此以往,我敢话,以后不久嘅将来,世界霸主嘅地位就必定系日本人无疑!你中国人唔单止要洗干净条颈等住人哋再嚟一个“南京大屠杀”;系不久嘅将来,你仲要等住人哋再嚟一个“北京大屠杀”、“重庆大屠杀”等等添啵,睇住嚟喇!

我係廣東人 发表于 2016-1-12 12:29:27 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
睇来为想做“特手”做准备。。

liangzhongcai 发表于 2016-1-12 18:54:48 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

严格嚟讲,讲普通话嘅人写文章系“狗屁不通”嘅!如:“下雨”,我哋讲广东话嘅人系写“落雨”嘅!而讲普通话嘅人就写“下雨”!“下雨”同“落雨”,到底边个对呢?从汉字分析应当系“落雨”对嘅!汉字里面“上”、“下”、“卡”哩三个字中嘅一横代表嘅系乜嘢呢?代表嘅系一个“方位”!方位以上有嘢嘅叫“上”;方位以下有嘢嘅就叫“下”;若然此方位上面也有嘢、下面也有嘢嘅话,咁就代表着“上也上不得,下也下不来”!不能上也不能下,咁就系“卡”!若然讲到雨,咁就必须要同人联系起嚟,因为世界上只有人先知道天上的水落下来就叫“雨”嘅,由于人们讲“雨”嘅时候系以自己为“方位”嘅,“落雨”,咁系指雨水从空中落到咗人企的方位上,而“下雨”,则系指人嘅脚下面有“雨”!但既然系人嘅脚底下面有雨,咁哩个“雨”就不能成其为雨嘞,须知道“雨”系从天上“落”落嚟淋系人嘅头上先可以叫“雨”嘅,而决唔系从地下“冒”出嚟水可以叫“雨”嘅!大家不妨碍研究一下深笔“雨”字就可以了解到其中嘅味道!所以,“落雨”先系汉语的标准讲法!由此可以认为,讲普通话嘅人写文章系“狗屁不通”嘅!

羊城三叔 发表于 2016-1-13 00:49:07 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
liangzhongcai 发表于 2016-1-12 18:54
严格嚟讲,讲普通话嘅人写文章系“狗屁不通”嘅!如:“下雨”,我哋讲广东话嘅人系写“落雨”嘅!而 ...

讲得唔错。

风轻扬001 发表于 2016-1-13 10:57:15 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
羊城三叔 发表于 2016-1-13 00:49
讲得唔错。

仲有好多添啵,譬如讲:“站住”,广东人系叫“企住”嘅,究竟“站住”啱定系“企住”啱呢?从汉字嘅造字原理嚟讲系“企住”先啱嘅!“企”字系上“人”、下“止”,意思就系叫人暂时停止;而“站”则可将之拆分为“立、占”,解释为:“占着地方矗立”!既然系“占地方”了,那就必须是“永远地”占落去嘅!若然能随时挪走嘅话咁就唔叫“占地方”嘞,因为一挪走就唔“占”噜嘛,就算是未挪走之前有啲“占”亦冇咁讨厌,因为随时可以将之“挪”走嘅!乜嘢东西会“永远”咁“占着地方矗立”呢?当然指嘅系死物喇,死物系唔识蠕嘅,所以占地方,而且系“永远”咁“占着地方”!如车站、站台等;再有嘅就系指固定嘅目标地:如到站、靠站、停站、第几站等等。而人却唔系死物,人虽然偶尔亦“占着地方矗立”一阵,但由于人系动物,系可以走嘅,就算“占地方”亦只系暂时“占”一阵,走咗亦就唔“占嘞,所以人嘅“站住”就只能讲“企住”(暂时停止住)!汉语中嘅“企立”、“企图”、“企望”、“企盼”、“企求”等都系暂时嘅行为,就算是“企业”,“企”嘅时间是长咗一啲,但最终亦系会俾其它嘅“企业”“取而代之”嘅,哩个就系“社会嘅进化”,哩个就系“天道嘅循环”!亦由此可见,“普通话”并唔系汉语哩一点系毋傭置疑嘅!

英子01 发表于 2016-1-15 00:48:02 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
liangzhongcai 发表于 2016-1-12 18:54
严格嚟讲,讲普通话嘅人写文章系“狗屁不通”嘅!如:“下雨”,我哋讲广东话嘅人系写“落雨”嘅!而 ...

宜家推行咗“普通话”教学之后,所有人嘅文化素质都低晒!果啲捞头自己冇文化,但系又偏偏唔肯俾人哋知道佢冇文化,所以就搞出好多果啲无嚟头嘅嘢!好似儿童学英语喇咁;宜家中国人连中文都未学好吖,花咁多精力全民学英语做乜嘢啵!以前唔系有英语专科学校嘅咩,咁就够晒喇!仲有,考数、理、化嘅大学居然外国语占咗好重嘅分数!我想问一下,中国嘅科技人才同英语到底有乜嘢必然嘅联系冇?考大学嘅考题竟然怪得不能再怪,如:大象踩跛蚂蚁的脚,接下来怎么办等!唉,搞咁多嘢到底有乜益啵,咁唔通唔系为咗“哗众取宠”?
       仲有宜家唔单止儿童学英语系多余,有好多嘢都系好多余嘅!譬如讲宜家啲汽车喇,宜家啲汽车如果你系行进过程中突然间坏车,咁你就一定死梗,神仙都冇得救!因为啲捞头喺啲车道搞咗一套无嚟头嘅系统,使你一坏车就锁刹车、锁方向盘!曾经就有一台雷克萨斯车就系喺高速公路全速前进时突然间坏车,搞到冇晒刹车、冇晒方向!卒之喺两分钟之后全车五个人全部撞死咗!
       果日停电我无办法煮饭,就走去商场买咗个压力煲嚟煮饭,点知点都煮唔成功!连煮两煲唔系糊就系生!原来又系啲捞头设计嘅!以前我哋广东人最先搞成功压力煲嘅,果阵时啲压力煲好方便,你唔使瞪住眼望住佢,离远听住就得,佢饭好同饭未好所发出嘅声音系明显唔同嘅!但系哩次我就跌晒眼镜!哩个压力煲就算你将啲饭煮成碳,佢所发出嘅响声系一啲区别都冇嘅!后尾一睇说明书,原来佢话煮8分钟就得!后来我依佢讲嘅方法试过两次,仍然系煮唔得理想!原来煮饭煮一个人嘅又唔同;煮十个人嘅又唔同!火大一啲又唔同;火细一啲又唔同!但佢就只系讲煮8分钟!最后哩个压力煲就只好用嚟煲汤算数,唔敢再用嚟煮饭嘞!唉,宜家啲年轻人啊,文凭就高、文化就低!都系推行普通话教出嚟嘅!

小婉子_dsqfH 发表于 2016-1-19 20:26:57 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
金庸、蔡瀾、倪匡、黃霑都不以普通話研習中文,但,這又有礙以上幾位的中文水平嗎?現在「普教中」出來的人,又有幾多個中文水平及得上他們的呢?

英姿飒爽 发表于 2016-1-20 21:23:41 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
小婉子_dsqfH 发表于 2016-1-19 20:26
金庸、蔡瀾、倪匡、黃霑都不以普通話研習中文,但,這又有礙以上幾位的中文水平嗎?現在「普教中」出來的人 ...

就系,“推普”教学只会使中国人嘅水平越来越低!宜家啲中国人越来越庸俗!乜嘢“灰常好”、“百思不得姐”、“草泥马”果啲咁嘅唔文明嘅词句就层出不穷!果啲老师仲居然够胆讲讲粤语唔文明添!

小婉子_dsqfH 发表于 2016-1-20 22:16:02 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
先前所提及的香港四大才子,講各自的母語,但一點也不妨礙他們的中文造詣,霑叔更是地道廣州人,足以證明,無論是使用粵語或者是其他地方語言的人一樣能學好中文