粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

今年,你要“搶紅包”定係“逗利是”?

小编 发表于 2016-1-6 |6条回复 |15660次浏览

更多

細細個最鐘意就系過年,
事關可以同長輩逗利事。

但時至今日嘅新生代仔女,
就凈係識得微信抢紅包喇。

有人話,冇所謂!
紅包咪利事,利事咪紅包咯!
咁就錯喇!

行勻全世界,
只有喺兩廣先叫利事,
以外地方都只叫紅包。

究竟紅包同利事會幾唔同?

想攞紅包就要“搶”,
你有我冇,你多我少,
手快就有,但手慢就冇;

想攞利事就去“逗“,
恭喜發財,利事逗來,
講句祝福自然人人有份。

發紅包就講究面子,
錢畀得少就會被人嫌棄,
發來發去都係個數字遊戲,
一但玩唔好就容易傷感情;

派利事就講求意頭,
錢多錢少都係心意祝福,
收禮人到新十五先至拆開,
一封封充滿咗驚喜同期待。

紅包,睇重嘅係金錢,
利事,傳承嘅係文化

所以,我哋創作出“利事豐“。
向每一個廣府人傳遞出真摯嘅祝福,
令廣府人嘅價值理念繼續代代相傳。

利事豐以六句盞鬼押韻嘅粵語作為主題設計。

微信掃描背面二維碼,
即刻呼喚堪輿學家蘇敬師傅相助,
催旺來年運勢。

蘇敬 師傅
著名堪輿學家
南方衛視《行家出招》節目特約嘉賓
羊城晚報風水專欄作者

燙金封套外包裝,送禮自用最得體。

手繪傳統年畫風格設計,元素創新更盞鬼。

羊城网预售价:¥9.9

购买方式
淘宝购买:复制网址“http://t.cn/R4aXNS0”至浏览器打开。
微信购买:手机微信扫描以下图片识别二维码进入微店。
自提购买:广州越秀区建设六马路29号荣建大厦17G,请提前一天电话预约。
联系电话:020-83195715-805,团体一次性采购或批量定制享受更多优惠,欢迎来电咨询。

更多
我係廣東人 发表于 2016-1-6 12:46:59 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
逗...利...是

freeman777 发表于 2016-1-6 15:42:27 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
哇!正!买买买!

桃花妹妹 发表于 2016-1-6 15:43:56 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
已经订咗10包!支持!

三爷 发表于 2016-1-6 16:12:43 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
支持粤文化

广州山大王 发表于 2016-1-6 19:55:59 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
好靓好有粤味!即时预订咗6包!

风轻扬001 发表于 2016-1-14 08:40:00 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
仲系逗利事好!