粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

周街都係志願者,究竟眞係志願抑或被逼志願。

廣州本地人 发表于 2015-10-27 |7条回复 |2276次浏览

更多

尤其要問問大學生志願者。據悉每個大學生都要規定輪流去做一定量志願服務,其實衹為廉價勞動力剝削同奴役差唔多。唔係促進就業,咁多志願者服務同就業者各行各業競爭係唔係要實行乜都唔使錢。
更多
赞敏何 发表于 2015-10-27 17:43:33 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
志願者可捞政治资本。

佩姿 发表于 2015-10-27 18:14:24 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
创卫时我地街道有一大群志願者,戴帽子,穿背心,周街执垃圾,落叶。听讲是有薪酬的。

老山民 发表于 2015-10-28 03:44:47 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
俺己若干次被分别在不同社区应要求而列入"志愿者"之列了。既无发服装的福利也无上街揸旗仔的行动。纯属被混入革命队伍壮大统计数字之辈。
得闲吹吹水,有益健康。

廣州本地人 发表于 2015-10-28 23:40:04 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

大部分學生志願者都係冇政治資本薪醻,有薪醻都係弔鹽水,得到嗰啲政治資本嘅人亦都唔會昇到好大粒,而且唔係人人都稀罕佢哋嘅所謂嘅政治資本。其他開始嗰道講咗就唔喺道重複。

逆天行 发表于 2015-10-29 22:55:35 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
其他我唔知,但係我知道廣州2010亞運期間,志願者本應有錢,但係我同學就冇錢,因為係學校強制性派去嘅,如果唔去就冇畢業證

廣州本地人 发表于 2015-10-31 23:45:57 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

豈衹廣州亞運,依家但凡人流量大嘅場所都會攞畢業證威脅奴役學生,比如地鐵站春運等。雖然報紙社區等登廣告大量招義工志願者但係冇乜人願意為共寇做義工志願者,所以就搵學生開刀。

Dr.Lin 发表于 2015-11-2 17:06:56 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
再好的东西,到这里就变味。