粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

粵僑唔係華僑。

廣州本地人 发表于 2015-8-25 |12条回复 |1547次浏览

更多

粵僑用粵語唔係華語。其實援助內地嘅嗰部份用粵語嘅僑胞都基本係粵僑。有時話某華僑其實佢係用粵語嘅粵僑。
更多
英子01 发表于 2015-8-25 23:46:15 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
楼主你讲嘢真系越讲越冇谱嘅啵,你畀啲逻辑思维落你写嘅嘢嗰道得唔得?

牛得草 发表于 2015-8-26 11:15:13 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
楼主每天只是喊口号,有意义吗?

廣州本地人 发表于 2015-8-26 12:03:19 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

講事實,擺道理。歡迎辯論理論比勝負輸贏。無理取鬧惡意亂踩人者免談。粵僑唔係華僑呢個係非常有邏輯思維嘅肯定。而且粵語係粵語唔係華語漢語,粵人係粵人唔係華人漢人。

廣州本地人 发表于 2015-8-26 12:09:16 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

口號喺前面向嚟都係噉。有冇意義就在乎世人如何。可以先問問你自己。而且喺口號貼之外仲有好多其他嘢,比如話唔洗錢學堂上課學計算機互聯網絡技術知識考證最高到高級技師市財政全額補貼等都唔係口號貼,更何況本貼都唔係口號貼。係你自己凈係注重啲口號貼,唔關他人事。

hay0726 发表于 2015-8-27 23:11:03 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
港独分子马上滚到你阴蒂干爹那里去,
内地没有人欢迎你——!
满嘴雌黄,挑拨离间,
想搞乱粤地,
望瞎狗眼——!

廣州本地人 发表于 2015-8-28 00:06:30 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

你唔用粵語就唔好入羊城網唔好嚟廣州。你要用“普通話”就應該去人渣大會堂嗰帶朝聖。身為廣州本地人可以話你知廣州唔歡迎你。你嗰啲華語漢語顯得華人漢人非常醜陋。完全係無理取鬧。其實華人漢人先至會攞貓狗侮辱人,有問題嘅唔係啲貓狗,而係嗰啲華人漢人。仲有如果你係湖南人,即係南方人即係你都係百越族嘅人。無論你點擁護佢哋,人哋都衹會當你個南方人為“南蠻”而已,亦衹會當你係奴才。其實事實呢幾千年以嚟搞亂粵地整個百越之地整個南方嘅係華人漢人,依家仲有共寇佢哋。

硬派吉普 发表于 2015-8-28 06:01:12 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
越来越认同,如果可以将D低素质的捞佬赶走,粤地就会比加下好好多。

李時真 发表于 2015-8-28 06:52:28 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
hay0726 发表于 2015-8-27 23:11
港独分子马上滚到你阴蒂干爹那里去,
内地没有人欢迎你——!
满嘴雌黄,挑拨离间,

撈毒份子馬下滾到你娘親陰蒂屎眼那裡去

粤地羊城沒人歡迎你

滿嘴糞便,食屎飲尿

想搞亂粵地, 望住自己屎眼

liangzhongcai 发表于 2015-8-31 10:45:41 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
硬派吉普 发表于 2015-8-28 06:01
越来越认同,如果可以将D低素质的捞佬赶走,粤地就会比加下好好多。

哩个“广州本地人”其实系帮啲捞头铲除粤语!你睇:
      一、佢话粤语唔系中国话;咁粤语系乜嘢话?照佢咁讲法,粤语岂非成咗“地方方言”?既然粤语只系一种“地方方言”,而中国咁大一个国家如果道道都用“地方方言”嘅话,全中国嘅人又点样沟通?国家为咗大家可以沟通而推广一种语言系势所必然,咁粤语哩个“地方方言”就实在系冇存在嘅必要嘞!
       二、佢话粤人唔系中国人,“粤侨唔系华侨”吖嘛!咁粤人系咪外国人呢?点解粤人会拼咗入中国嘅版图?几时拼入嘅?有经过战争咩?既然你粤人系外国人,而你宜家又拼入咗中国嘅版图!粤地有几大呀?可以用你粤语统治中国咩?所以,你粤语实在系冇存在嘅必要嘞!
       就凭以上两点,哩个“广州本地人”就已经将粤语枪毙咗何止千次万次!所以话:哩个“广州本地人”其实系喺道帮紧啲捞头铲除紧“粤语”!

廣州本地人 发表于 2015-8-31 15:19:37 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

廣州本地人係話粵語唔係華語漢語。粵語係粵語。粵語唔係“地方方言”,粵語係粵民族嘅民族語言。所有民族語言都平等,冇話方言唔方言,其實都係語言。即使推行“普通話”,各民族嘅本族語言都要擺喺第一位,學堂上課要率先使用本族語言,返到屋企更加要用本族語言,平時都係要用本族語言。“普通話”可以另外學,以備不時之需。民族語言緊係有存在嘅必要,嗰款“普通話”就冇存在嘅必要。民族語言具體如何操作可以參考依家嘅西藏新疆等地。你亦都可以問問蘇格蘭人威爾士人蘇格蘭語威爾士語有冇存在必要,答案肯定會係有存在嘅必要。而依家嘅“普通話”根本就係清朝話,嗰款“簡體字”根本就係共寇字,都應該被剷除。依家嘅“中華人民苟合國”係就係幾大,不過祇不過係一個殖民大國。 廣州本地人係話粵人唔係華人漢人,粵僑唔係華僑。粵人係粵人。粵地整個百越之地整個南方其實都係被逼入咗“苟合國”嘅版圖。粵地被逼併入係兩千幾年前,侵略殖民者係趙佗佢哋,之前仲有幾批,所遭受嘅侵略殖民戰爭就由嗰陣開始。湖南湖北浙江等地所遭受侵略殖民就更加早,大概五千幾年前。至於粵人係唔係外國人你可以問問藏人疆人係唔係外國人。其實都係被侵略殖民。粵地整個百越之地整個南方大唔大係另一回事。亦都冇話要用粵語統治中國。華人漢人本先嘅地方又有幾大?就靠武力侵略殖民各地仲逼各民族講佢哋嘅語言?如果其他民族想用粵語亦都好歡迎,但要出於自願為原則。或者你想話粵語係華語漢語而想逼全國用粵語其實都冇乜可能。除非各民族都自願樂意用粵語做國語。你話有冇可能? 廣州本地人其實係想炮轟剷除“清朝話共寇話普通話”。 廣州本地人已經激活咗粵語好多次,仲激活咗其他好多民族嘅語言。日後如何仲要每一個粵人粵族出力。具體措施可以喺其他貼道討論。

liangzhongcai 发表于 2015-9-6 15:45:31 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
廣州本地人 发表于 2015-8-31 15:19
廣州本地人係話粵語唔係華語漢語。粵語係粵語。粵語唔係“地方方言”,粵語係粵民族嘅民族語言。所有民族語 ...

你唔使讲,你根本就唔系乜嘢“广州本地人”!你唔好打住“广州本地人”嘅旗号嚟影衰我哋广州人!你所讲嘅嘢根本就系想分裂中国!人民共和国系“人民苟合国”?你有本事你就唔好做我哋中华人民共和国嘅公民!想分裂我哋中国?休想!

廣州本地人 发表于 2015-9-7 14:25:33 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

廣州本地人就係廣州本地人,無可爭議。如果你想證明廣州本地人唔係廣州本地人,你衹會被炮轟落馬多次。明顯你啲水平境界太差已經被炮轟落馬幾次,又經常用感嘆號粗聲粗氣大聲夾冇準,着重探討學問知識你就着重踩人多過食飯,所以其實都唔想同你講嘢。總之基本都係講事實擺道理。啱傾就傾,唔啱傾就唔好傾。冇乜所謂。如果你係廣州本地人就無謂幫佢哋講嘢走嚟踩廣州本地人。如果你唔係廣州本地人就可以先自報你係邊度人是否共寇分子。史實即係史實。苟合國即係苟合國,事實係苟合國,一啲都唔和。明明唔和你話和就係虛偽。共寇嘅中華人民苟合國冇公民。中國唔係你嘅,無論你點擁護佢哋共寇都衹會當你係奴才而已。喺呢度唔係討論分裂與否,而且分裂唔一定係好辦法,應該統一剿滅終結共寇。廣州本地人都唔係諗住分裂剿滅終結共寇而係要統一剿滅終結共寇,係你自己諗分裂唔關他人事。依家喺度着重探討較量嘅係史實方面嘅知識學識,證實粵人粵族唔係華人漢人華夏民族漢族,粵僑唔係華僑。史實根本就係華人漢人肆意周圍侵略殖民。如果你否認整段侵略殖民史就證明你係卑鄙無恥。有本事你可以用史實知識學識反駁。