粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

以前冇空调,广州夏天我哋系咁过嘅……

漫画吧 发表于 2015-8-4 |7条回复 |2296次浏览

更多
广州天气真係热到飞起,太阳晒到地面都兴合合。巴不得匿喺空调房里面永远都唔出嚟,真係无法想像冇空调嘅日子!

咁以前嘅广州人,冇空调嘅日子,佢哋係点样过嘅呢?

瞓竹席

竹席,可以话系从旧时到宜家,夏天都离唔开嘅物品。以前未有空调,爸爸妈妈最钟意喺竹席上面抹一次冻水,再将我哋“摆”上去玩,玩攰咗就直接喺上面瞓,一夜好梦。

食西瓜

西瓜可以消暑,但係以前唔係个个都有冰箱,冇冰箱雪住,噉点食西瓜先会冰凉呢?旧时嘅人,会将西瓜用麻绳扎住,再吊入井水里面,过一晚,西瓜就会好似放过喺冰箱里面咁冰凉噶啦。

抱冬瓜

以前老广州们未有空调嘅时候,夏天热瞓唔着,就会将冬瓜洗干净,揽住嚟瞓,真係可以降温!冬瓜唔使好大只,十几斤就够噶啦。新鲜嘅冬瓜用十几日到二十日都冇问题添。

大葵扇

除咗冬瓜、竹席之外,葵扇都係广州人嘅夏天必备物品!一到夏天,老广们就会搭把竹凳出屋外,排排坐,吹下凉风,再攞起把大葵扇扇风,倾下偈,就咁过一日。

防空洞

以前屋企附近有防空洞嘅,细路仔就会成群结队一齐入防空洞里面玩,因为黑,仲会成日吓人。而大人就好钟意喺防空洞门口坐,会好凉爽。

食雪条

雪条几时都係夏天最好卖嘅嘢,以前雪糕冇宜家品种咁多,价钱都唔贵,5毫纸就有一条,1蚊1条嘅都算奢侈。水果味雪条、五羊红绿豆批、蛋奶批、红绿灯……宜家有啲已经“绝种”啦。

落河玩

以前细细个,夏天成日打大赤勒,特别係男仔,基本日头都係“裸奔”。一返到乡下,就同其他小伙伴一齐跳入河玩水,又可以捉虾、泼水,不知几开心。

食绿豆沙

绿豆可以消暑,就算到宜家一到夏天,屋企人都会成日煲。以前未有咁多鲜芋仙、仙芋世家呢啲甜品店,广州人就净係得绿豆沙、豆腐花呢D嘢食,好平就有一碗,一样食得好滋味。

更多
硬派吉普 发表于 2015-8-4 17:12:27 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
嗯无错,好有童年回忆。

逆天行 发表于 2015-8-4 19:40:19 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
記得好清楚,當年邊有依家咁熱

无所萦怀 发表于 2015-8-4 21:19:09 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
你第一张照片嘅竹席就失真啦,嗰时边有咁嘅竹席啊!

luster 发表于 2015-8-5 14:00:13 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
红绿灯重有的
人人家里有盒鞋,鞋盒里面有河蟹,河蟹结伴草泥马,不知不觉和谐你。

英子01 发表于 2015-8-5 16:10:09 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
五毫纸条雪条?贵喇!4分钱就有一条!

小劳 发表于 2015-8-6 16:55:50 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
我细个,一热嘅时候,我老窦老母就带我去东方宾馆开房……

leon568 发表于 2015-8-7 14:37:17 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
叹防空洞,估计冇几个有噉嘅经历。