粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
更多

事實上粵語先至係漢語嘅長輩。
更多
无聊的泪珠 发表于 2015-7-22 17:18:25 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
胡说八道加夜郎自大

廣州本地人 发表于 2015-7-22 17:41:47 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

講事實,擺道理。而且漢人先至最覇道最自大最卑鄙無恥。

廣州本地人 发表于 2015-7-22 18:11:18 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

而且粵語用成點係粵人粵族嘅事。

liangzhongcai 发表于 2015-7-22 23:19:18 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
你个人讲嘢就真系,你凭乜嘢讲粤语系汉语嘅祖先呢?你知唔知广东省叫“粤”系喺乜嘢时候?汉朝果时根本就冇广东省!当然,你话粤语系汉语嘅鼻祖亦唔系冇道理,因为一种语言嘅生成系有佢嘅因果关系,如果冇“粤语”哩种语种作前身,根本就冇办法生成得出汉语。但系你必须要知道:一种语言嘅命名系必须要成咗形先能够命名嘅!汉语之所以叫“汉语”,咁喺因为汉朝果时谱上咗拼音定咗形,而果时虽然有咗粤语并且最终都成咗汉语,但系你粤语就从未定过形,而且果时中国虽然有你粤语,但同时系中国亦有日本语、韩国语等等众多嘅语种!你所讲嘅“粤语”只不过系哩众多语种嘅其中一种!虽然最终畀哩种语言统一咗中国嘅啫语言,但亦只能够讲系汉语!至于粤语嘅叫法系后来满洲话推到宜家仲未统一到广东而畀果啲讲满洲话嘅人嘅一种叫法而已,如果第日广东都讲埋满洲话咁就会冇咗“粤语”哩种讲法嘅!

廣州本地人 发表于 2015-7-23 10:07:46 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

話粵語係漢語嘅長輩唔等於話粵語係漢語嘅祖先,喺呢度衹係話粵語係漢語嘅長輩。而且粵語唔稀罕做漢語嘅祖先。你嘅誤解係你語言修為境界太差嘅表現。漢朝成立於2221年之前到1795年前為止,而且漢族係一個生安白造嘅民族,可有可無。諸葛亮都救唔翻,之後唔洗幾耐就冇咗仲講乜鬼漢人漢族漢語。未有漢朝嘅時候就冇漢語,而此年齡相比起嚟都唔夠粵(越)語嘅整數後幾位多。粵語早就成過好多次形,否則唔成形點溝通,一直發展到依家呢款形式。語言好難講會定形,你依家用你呢款漢語去到二千年前同啲漢人傾分分鐘傾唔到一半。而且語言唔洗一定要喺張紙上面譜咗音先可以稱為語言,依家有啲民族嘅語言都冇喺張紙上面譜音凈係得口頭語言但係都係語言而且一直都係感用咗好多個世紀都冇乜所謂,總之都係相應民族嘅私事。你又何以見得嗰陣嘅高麗語朝鮮語韓國語日本語就唔係語言呢?粵衹係一個近音字,喺粵人粵族嘅地方嘅語言自古以嚟一直都係粵語,而且呢度所講嘅粵唔止係廣東省嘅粵。粵語嘅深層意義唔單衹係稱呼叫法咁簡單,而係本質嘅所在。稱之為粵語着重係粵人粵族語言係互相學習,漢稱之為粵語。語學粵語唔見得比粵語學漢語少。粵語冇成為漢語,粵語係粵語,粵語用成點係粵人粵族嘅事。你乜嘢語言都話衹能夠講係漢語衹不過係你太過大漢族沙文主義。而且呢啲方塊字語言體系根本就唔係漢人創造。如果第日佢哋都用粵語就冇咗滿語滿洲話添。世事難料,邊有嗰個第日。依家汚染又大資源又嚴重短缺,第日仲有冇人類都係個未知數。總之粵語係粵語唔係漢語。粵語用成點係粵人粵族嘅私事。

廣州本地人 发表于 2015-7-26 22:07:35 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
粵語粵元素。

hay0726 发表于 2015-7-28 18:10:04 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

作者是越南人吗?
满嘴雌黄,信口开河,
无知到极点——!
别忘了,
连越南人都是我华夏的后代!

廣州本地人 发表于 2015-7-28 20:37:43 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

本人係廣州出生成長嘅廣州本地人粵族,唔係越南人,顧名思義就知,除非你唔識字就唔知。來者又係邊度人?講事實,擺道理。董狐,識唔識?真正歷史史實係非常嚴謹,華人漢人共寇嘅“教科書”最多衹可以參考,請勿當飯食。否則會被橫掃全線此類歷史﹠語言學家博士教授。你先至係無知到極點。如果話粵(越)人有華人嘅後代成份,感華人都有粵(越)人嘅後代成份。感邊個係邊個嘅後代?整個南方本係粵(越)之地已經係不爭嘅事實。無論係華人抑或漢人“嫁”到越(粵)人嘅地方緊係跟姓粵(越),有乜荒謬理由要人跟華人漢人姓。而且卑鄙無恥嘅華夏民族漢族冇乜好做。事實上有粵族嘅時候華夏民族都未出世,話粵族係華夏民族後代之類簡直係荒天下之大謬。你硬係話粵(越)族甚至越南人係華夏嘅後代都衹不過係你太過大華夏民族沙文主義而已。之前嗰個大漢族沙文主義被炮轟落馬之後又嚟咗個大華夏民族沙文主義。事實上粵(越)人係華人嘅長輩,同時亦都唔稀罕做華夏民族嘅祖先。

liangzhongcai 发表于 2015-8-1 12:34:44 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
廣州本地人 发表于 2015-7-26 22:07
粵語粵元素。

粤语唔系粤元素!你知唔知粤语嘅发源地其实唔系喺广东?粤语嘅发源地其实系喺河南、湖北等地!

廣州本地人 发表于 2015-8-4 15:09:59 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )

粵語係粵元素。語言互相參考其他語言加本身語言唔出奇,但粵語係充滿粵元素嘅一款語言,無論詞語詞彙、語音、音韻、句法、語法等粵人粵族喺幾千年前幾千年嚟已經盡力將本身有嘅元素組合成為呢款語言,所以稱之為粵語。語言係互相學習,佢哋學粵語嘅成份都唔少。粵語相比起嗰陣河南湖北嗰啲語言已經好唔同,比較起嚟就好似英語蘇格蘭語威爾士語相似。而且粤语裏面有好多成份元素嘅發源地其實就係喺南方百越之地,緊係唔單衹係廣東,所以粵語唔應該稱為廣東話。隨住粵語嘅推廣發展,粵語將會越嚟越充滿南方粵人粵族嘅粵元素粵味道。所以話粵語用成點係粵人粵族嘅事。粵語係粤元素。粵人粵族嘅語言就係粵元素。