粤文化,阅观点,悦生活……
街巷探秘:讲古佬带你品味隐藏于羊城老街巷的传奇故事
详细内容

广州啲的士点解就快畀Uber搞死?睇完你一定有同感……

soonl 发表于 2015-7-10 |6条回复 |2447次浏览

更多

大家上落班赶时间果阵,都会选择坐的士,久而久之,大家有冇发觉,广州无论边个区,的士都有几个通性,小编今日就为大家总结下广州的士嘅特色。

1、拣客
尤其系学生哥,大肚婆以及伤残人士特别难截

2、拣路
吓?行东风西路?你截第二部啦!塞死我咩

3、拣目的地
“前面塞呀,呢度落啦,行两个街口啦”
“咩话,去大学城?咁远唔去啊”
“增城?我呢部广州车嚟嘅喔”
“去南沙?你冇事啊嘛?”

4、自动收齐头
完全突破四舍五入,一毫变一蚊

5、太近唔去,太远都唔去
“去市桥啊唔该” “吓?我喺果度过嚟嘅喔”

6、黑面、兜路、乱cut线、叫乘客带路
对住乘客黑口黑面,借故兜路,10个有9个都话唔识路,要乘客带路

7、交更唔顺路唔接客
更多
四方 发表于 2015-7-10 19:29:29 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
首先,近期我基本我係搭专车(因为专车平靓正),之前都成日打的士。
就我以前打的士的经验:123456都未见识过,7就经常有。
所以睇完完全冇同感。

maniac2002 发表于 2015-7-10 21:32:29 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
讲真果句,广州嘅的士服务系去过甘多地方来讲已经系最好,无论系车容车貌仲系服务质量,去多D外地,就会觉得系广州打的系件好幸福嘅事。
死硬挺粤派

老山民 发表于 2015-7-11 05:27:43 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
Uber问世与否似乎与楼主列举的弊病无关。上述弊病从来就存在。
得闲吹吹水,有益健康。

liangzhongcai 发表于 2015-7-11 19:49:48 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
老山民 发表于 2015-7-11 05:27
Uber问世与否似乎与楼主列举的弊病无关。上述弊病从来就存在。

楼主系Uber司机,佢专灯唱衰啲出租车目的就系想自己揾多啲吖嘛。

笑侠 发表于 2015-7-12 22:42:01 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
四方 发表于 2015-7-10 19:29
首先,近期我基本我係搭专车(因为专车平靓正),之前都成日打的士。
就我以前打的士的经验:123456都未见 ...

呵呵.问下你D外地来既亲戚朋友.响广州打的有乜感受..广州的士佬睇人水既.

逆天行 发表于 2015-7-13 08:46:09 ( 加好友 |打招呼 |发消息 )
3567見得多。